SAJTÓGYŰJTEMÉNY

Bevetésen a mesterséges intelligencia az őshaza keresésében (KARAKTER.HU)

2020.01.31 00:00

Beszélgetés Németh Endrével

link

Nem Árpád népe hozta be a Kárpát-medencébe a magyar nyelvet? (SZOLJON.HU)

2020.01.31 00:00

Immár valószínűsíthető: nem Árpád fejedelem népe hozta be a magyar nyelvet a Kárpát-medencébe, miközben persze azt nem lehet kizárni, hogy legalábbis egy részüknek anyanyelve volt a magyar – olvasható a a Magyarságkutató Intézet (MKI) tudományos főmunkatársával készült interjúban.

link

Képesek vagyunk tudományos dogmákat felszámolni! – vezető archeogenetikus a Vasárnapnak (VASÁRNAP)

2020.01.17 19:59

A Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatójával  beszélgettünk.

lin k

Az Árpád-házi csontvázak azonosításáról jelent meg új kötet (MAGYAR NEMZET)

2019.12.10 00:00

A Mátyás-templomban elhelyezett Árpád-házi csontvázak azonosításáról és genetikai vizsgálatáról mutattak be új kötetet Budapesten kedden.

link

Keleti szál (MAGYAR NEMZET)

2019.10.24 00:00

KIÁLLÍTÁS – UTAZÁS A HUNOKTÓL AZ ÖSSZEKASZABOLT ÁRPÁD-HÁZI HERCEGIG
Ötvös Zoltán

A kiállításmegnyitóról hazafelé tartva álomba zötykölt a vonat. Újpest és Sződliget között arról álmodtam, hogy a népvándorlás korában élek valahol a Kárpát-medencében. Izgalmas kor lehetett ez az időszak a nagy jövés-menés miatt, de azt már kevésbé tartottam érdekesnek, hogy csecsemőként a fejemet zsugorították, hogy kúpszerű képződménnyé váljon a teteje. Évtizedekkel öregebben varázslószerű, jósnak és kuruzslónak kinéző szerzet a kúpos fejemre csapott, és meglékelte a koponyámat.

link

Megnyílt az Attila örökösei – a hunoktól az Árpád-házig című kiállítás (MAGYAR NEMZET)

2019.10.15 00:00

Megnyílt az Attila örökösei – A hunoktól az Árpád-házig című időszaki kiállítás kedden a Magyar Természettudományi Múzeumban Budapesten.

link

Kásler bevitte az ősmagyarokat a Természettudományi Múzeumba (INDEX)

2019.10.15 00:00

Kolozsi Ádám
Ha nem is új honfoglalásra, de a hivatalos intézményrendszer első bevételére készülhettek a finnugor eredetet vitató, a hun hagyományban élő őstörténet-rajongók kedden. A Természettudományi Múzeumban a magyarok keleti származásáról nyílt kiállítás, ezzel a beöltözött hagyományőrzők, a Kurultáj szervezői és a Kásler-féle Magyarságkutató Intézet falon belülre kerültek, és tudományos köntösben mutathatják be, milyen alternatíváját adnák a magyarok leszármazásának.

link

Kiderülhet, honnan származtak honfoglaló őseink (DÉLMAGYAR)

2019.09.02 00:00

Kozma Rita

Neparáczki Endre archeogenetikus a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója, két évvel ezelőtt írta meg doktori disszertációját, amely a honfoglaló magyarok származásának felkutatásáról szólt. A téma általában ma is heves indulatokat vált ki, ám ennek ellenére, vagy éppen ezért izgalmas kutatási terület.

link

Hun‒ugor géntangó (NYEST.HU)

2019.08.09 00:00

Genetika és őstörténet ‒ megunhatatlan téma. Néha azonban már unjuk. „S itt valahol, ott valahol,/Esett, szép, szomorú fejekkel/Négy-öt magyar összehajol./Miért is, miért is, miért is?”

Klima László‒Németh Endre

link

Pontot tehetünk a hun vitára (MAGYAR NEMZET)

2019.07.29 00:00

NEPARÁCZKI: AZ INTÉZET FELÁLLÍTÁSÁT PARADIGMAVÁLTÁSNAK IS TEKINTHETJÜK
– Nálunk lehet nyíltan beszélni az őstörténetünkben fellelhető problémás kérdésekről is – mondta Neparáczki Endre archeogenetikus, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója. A honfoglalók hun származásáról, a magyar genetikai adattárról és az Árpád-háziak DNS-ének vizsgálatáról is beszélgettünk.

link

1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>