SAJTÓGYŰJTEMÉNY

Árpád, Előd… vagy talán Töhötöm (NYEST.HU)

2017.10.23 00:00

A honfoglalás és az államalapítás közötti időszakban a Kárpát-medence északkeleti szegletében volt a fejedelmi központ. Erről a vidékről ismertek a leggazdagabb régészeti leletegyüttesek. Közülük is kiemelkedik a Karoson feltárt három temető.

Klima László–Németh Endre

link

Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak, és a magyar az avarok nyelve lehetett (HVG)

2017.09.26 00:00

Boldogkői Zsolt

Újraéledni látszik a magyarok hun eredetéről szóló vita. Szegedi genetikusok honfoglaláskori leletek vizsgálata alapján azt állítják, hogy a Kárpát-medencébe érkező őseink jelentős százalékban a hunok DNS-ével rendelkeztek. Ráadásul azt is feltételezik, hogy nem a honfoglalók, hanem az itt élő avarok beszélték a magyar nyelvet.

link

No para, no finnugor (NYEST.HU)

2017.08.14 00:00

Neparáczki Endre szerint sem vagyunk finnugorok. Ezt korábban Vona Gábor is mondta, s láss csodát, szavait most megerősítette a tudomány.

zegernyei

link

 

Szürrealizmus, genetika és egyebek: rövid reagálás a „honfoglalók ősei hunok voltak” felvetésre (HVG)

2017.07.28 00:00

Bálint Csanád
Szegedi genetikusok azt állítják, hogy a Kárpát-medencébe érkező őseink jelentős százalékban a hunok DNS-ével rendelkeztek. Tanulmányukra, illetve az annak kapcsán kedden megjelent interjúnkra most Bálint Csanád régész reagál.

link

Hogyan állja ki a finnugor elmélet a genetikai összevetés próbáját? (NYEST.HU)

2017.07.24 00:00

Verhetik a seggüket örömükben a földhöz a finnugristák: sikerült genetikailag is igazolni az obi-ugor–magyar kapcsolatokat. Mégis több az ok az elkeseredésre, mint az örömre.

Fejes László

link

Bebizonyították, hogy kevert nép a magyar (NOL)

2016.10.01 00:00

Fenes Gábriel

Bár a nemzeti indulat szereti másként hinni, magyar tudósok ismét bizonyították őseink kevert genetikai összetételét. A honfoglalók anyai génjei többgyökerű népességről tanúskodnak. A populációban többek közt az ugor eredetű, s a közép-ázsiai török népre jellemző genetikai elemek is jelen lehettek.

link

Vereckén innen és túl - Történeti genetika és a honfoglalás (MAGYAR NARANCS)

2016.09.29 00:00

Barotányi Zoltán
Messziről jöttünk, sokfélék voltunk, és kevés maradt bennünk őseink genetikai hagyatékából.

Honfoglaló őseink között az ugor eredetű genetikai elemek éppúgy jelen lehettek, mint a közép-ázsiai török népekre jellemzők – ez áll abban a friss vizsgálati eredményben, amit magyar kutatók publikáltak a Scientific Reports folyóiratban. De hogyan kapcsolhatók a történeti genetikai elemzések eredményei a magyarság etnogenezisének, népességtörténetének régi dilemmáihoz?

link

A Dunántúl volt az újkőkori földművesek „sztrádája” (MAGYAR NEMZET)

2015.03.31 00:00

Magyar archeogenetikusok és régészek megtalálták a hiányzó genetikai láncszemet a földművesség közép-európai elterjedésében.

link

Fontos leleteket találtak magyarok az oroszoknál (MAGYAR NEMZET)

2013.08.20 00:00

A honfoglalás előtti magyarság szempontjából különösen fontos helyszínen végeztek ásatásokat az orosz–magyar régészeti együttműködés keretében.

link

Genetika és őstörténet - Apánkra ütünk? (MAGYAR NARANCS)

2013.02.14 00:00

Barotányi Zoltán
Mind több meghökkentőnek tűnő történeti genetikai felfedezésről adnak hírt a lapok: bár a publikált eredmények jó része korántsem eget rengető s az interpretálásuk is hagy némi kívánnivalót maga után, kétségtelen, hogy egy új diszciplína első lépéseinek lehetünk tanúi.

link

<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>