SAJTÓGYŰJTEMÉNY

Megnyílt az Attila örökösei – a hunoktól az Árpád-házig című kiállítás (MAGYAR NEMZET)

2019.10.15 00:00

Megnyílt az Attila örökösei – A hunoktól az Árpád-házig című időszaki kiállítás kedden a Magyar Természettudományi Múzeumban Budapesten.

link

Kásler bevitte az ősmagyarokat a Természettudományi Múzeumba (INDEX)

2019.10.15 00:00

Kolozsi Ádám
Ha nem is új honfoglalásra, de a hivatalos intézményrendszer első bevételére készülhettek a finnugor eredetet vitató, a hun hagyományban élő őstörténet-rajongók kedden. A Természettudományi Múzeumban a magyarok keleti származásáról nyílt kiállítás, ezzel a beöltözött hagyományőrzők, a Kurultáj szervezői és a Kásler-féle Magyarságkutató Intézet falon belülre kerültek, és tudományos köntösben mutathatják be, milyen alternatíváját adnák a magyarok leszármazásának.

link

Kiderülhet, honnan származtak honfoglaló őseink (DÉLMAGYAR)

2019.09.02 00:00

Kozma Rita

Neparáczki Endre archeogenetikus a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója, két évvel ezelőtt írta meg doktori disszertációját, amely a honfoglaló magyarok származásának felkutatásáról szólt. A téma általában ma is heves indulatokat vált ki, ám ennek ellenére, vagy éppen ezért izgalmas kutatási terület.

link

Hun‒ugor géntangó (NYEST.HU)

2019.08.09 00:00

Genetika és őstörténet ‒ megunhatatlan téma. Néha azonban már unjuk. „S itt valahol, ott valahol,/Esett, szép, szomorú fejekkel/Négy-öt magyar összehajol./Miért is, miért is, miért is?”

Klima László‒Németh Endre

link

Pontot tehetünk a hun vitára (MAGYAR NEMZET)

2019.07.29 00:00

NEPARÁCZKI: AZ INTÉZET FELÁLLÍTÁSÁT PARADIGMAVÁLTÁSNAK IS TEKINTHETJÜK
– Nálunk lehet nyíltan beszélni az őstörténetünkben fellelhető problémás kérdésekről is – mondta Neparáczki Endre archeogenetikus, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpontjának igazgatója. A honfoglalók hun származásáról, a magyar genetikai adattárról és az Árpád-háziak DNS-ének vizsgálatáról is beszélgettünk.

link

A „finnugor elmélet” folyton változik, de már megint nekik van igazuk (NYEST.HU)

2019.07.17 00:00

„Mióta a genetika kimutatta, hogy a honfoglaló magyaroknak semmi köze sincs az úgynevezett finnugor népekhez, azóta a finnugor rokonság kizárólag nyelvi rokonság lett.” De milyen fokon állt a genetika a 18. században?

Fejes László

link

A Természettudományi Múzeum új igazgatója elsősorban azt vizsgálná, hogy kimutatható-e a hunok, a honfoglaló magyarok és az Árpád-ház között genetikai kapcsolat (MAGYAR NARANCS)

2019.07.15 00:00

narancs.hu
Pályázatának ötödében a jelenlegi vezetést ekézi.

link

Magyarok és baskírok (MAGYAR NEMZET)

2019.07.01 00:00

VISSZHANG
Németh Endre

Julianus barát baskírjai címmel olvashattunk tanulmányt Neparáczki Endrétől és Török Tibortól a múlt heti Lugasban. A szegedi kutatók baskírokról, volgai tatárokról, magyarokról és egy közelmúltban megjelent populációgenetikai tanulmányról – amelynek alakításában magam is részt vettem – fejtették ki véleményüket. Észrevételeik nagy részével egyet kell értenem, néhány kérdést azonban másként látok.

link

Hogyan mászott be a genetika a nyelvészet porcelánboltjába? (QUBIT)

2019.06.21 00:00

„A »finnugor« nyelvészeti szakkifejezés, nyelvekre alkalmazzuk, népekre nem. Vagyis csak a magyar nyelv lehet finnugor eredetű, nem pedig a nép” – mondta a Qubitnek Klima László, az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének tanszékvezetője. A nyelvész-régész egyetemi docenst a magyar őstörténeti kutatások legújabb populáció- és archeogenetikai fejleményeiről kérdeztük.

link

Azt hittük, nincs genetikai szál a finnugorok felé. Kiderült, hogy van (VÁLASZ ONLINE)

2019.06.17 00:00

Megdőlt az a régi tétel, miszerint semmilyen közös genetikai örökségünk sincs legközelebbi nyelvrokonainkkal, a hantikkal és a manysikkal – állítják a Válasz Online-nak nyilatkozó kutatók. Közleményük nemrég megrengette az őstörténeti szenzációra fogékony közönséget, ezért Klima László régész, nyelvész és Németh Endre matematikus a lapunknak adott tisztázó interjúban világossá teszi: nem a „finnugor gént” találták meg, viszont ez a bizonyos N-B539-es genetikai vonal rejtheti a vál aszt az eleink vándorlásával kapcsolatos legérdekesebb kérdésre.

link

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>