Pápalátogatás Erdélyben 2019 (Csihák György)

2019.02.28 08:48

Pápalátogatás Erdélyben 2019

 

A Vatikán 2019. január 11-én hivatalos közleményben bejelentette, hogy Ferenc pápa apostoli látogatást tesz Romániában, május 31-től június 2-ig. Apostoli útja során meglátogatja Bukarest, Jászvásár és Balázsfalva városát, valamint a csiksomlyói Szűz Mária-kegyhelyet. Csiksomlyón június 1-én, szombaton bemutat szabadtéri szentmisét.

Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke körlevélben írta többek között: „Mivel idén a csiksomlyói pünkösdszombati 453. fogadalmi búcsú június 8-án, szombaton lesz, egy héttel a pápalátogatás után, ezért a csiksomlyói pápalátogatás napját is fogadalmi búcsúnak nyilvánítom, hogy a pápalátogatás zarándokai is eleget tehessenek az ősök fogadalmának.”

Az eseménnyel kapcsolatban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is nyilatkozatot adott ki, amelyben bátorítják ”a magyarországi híveket és minden jóakaratú embert, hogy minél többen köszöntsük együtt a szentatyát a csiksomlyói Szűz Mária-kegyhelyen, azon a földön, amely nekünk is kedves, és ahol a történelem folyamán először tesz látogatást Szent Péter utóda”.

A romániai jászvásári római katolikus püspökség január elején engedélyezte, hogy havonta egy magyar misét tartsanak Bákóban. Az első magyar szentmisét január 27-én tartották a bákói szent Miklós templomban. A Bákó főterének szomszédságában lévő Szent Miklós plébániatemplomban minden hónap utolsó vasárnapján tartanak ezentúl magyar nyelvű misét, aminek celebrálására Felix Mariut forrófalvi és Andrei Varga bogdánfalvi plébánost kérték fel.

Nyisztor Tinka néprajzkutató, a csángóföldi Pusztinából, aki a 2018. december 1-2-i rendezvényünk előadója volt (lásd honlapunkon filmünket) elmondta, hogy Jászvásáron már korábban is találtak papot, aki eljött hozzájuk és mondott szentmisét magyar nyelven. Amikor kérdezték, a pap azt mondta, hogy eddig sem tiltotta senki, hogy magyar nyelven misézzen.

 

2019. 02. 25.